Minden évben augusztus 2-án emlékezünk meg a roma holokauszt áldozatairól és azokról a szívszaggató eseményekről, amelyek az európai roma közösséget érintették a második világháború idején. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió békési központjában idén is emlékünnepséget rendeztek a Roma Holokauszt Áldozatainak Emléknapja tiszteletére.

A második világháború alatt a nácik és szövetségeseik módszeresen hajtották végre a romák népirtását, emberek és családok ezrei kerültek gettókba, koncentrációs táborokba, lágerekbe. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól. Az emléknaphoz minden évben csatlakozik a Pünkösdi Cigánymisszió is, amely szervezet idén Békés Város Önkormányzatával, és a Cigány Módszertani és Kutató Központtal közösen tartott megemlékezést.

A cigányság, amelynek nincs hazája szintén áldozata lett a náci ideológiai népirtásnak. Isten mégis hatalmas módon hajol le a cigány néphez, változtatja meg őket azáltal, hogy az életükbe költözik, így más emberekké válnak” – emelte ki köszöntőjében az esemény házigazdája Durkó Albert a Pünkösdi Cigánymisszió vezetője.

Fájdalmas évforduló a mostani, hiszen egy gyilkos eszmének, a vérzivataros század legembertelenebb diktatúrájának köszönhetően Békésről is több cigány nemzetiségű magyar honfitársunkat hurcoltak el. Emlékük az idő távlatából is velőtrázó sikoly, ami bennünket arra kötelez, hogy ilyen borzalom többé ne fordulhasson elő” – ezt már Dr. Bódi Beáta a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója tette hozzá beszédében. Őt követően Deákné Domonkos Julianna Békés város kulturális tanácsnoka mondott köszöntőt.

Ezerszer feltesszük a kérdést, hogy miként juthattunk el odáig, hogy honfitársaink százezreit fosszák meg méltóságuktól, és a pusztulás poklába küldjék őket. A vértanúság arra int minden tisztességes embert, hogy ez a szégyen soha többé ne történhessen meg” – fogalmazott.

Az idei emlékünnepségen Sztojka Attila roma ügyekért felelős kormánybiztos is jelen volt, aki beszédében szintén hangsúlyozta, hogy mindig emlékeznünk kell arra az eseményre, amely fekete foltként jelenik meg a huszadik század történelmén.

A gyászt egy életen át kell hordoznunk, mert a szívűnkben benne van, de minden esetben emlékeztetnie kell arra, hogy mi a dolgunk. Erőt kell merítenünk azért, hogy a tragédiákat elkerüljük, amihez az szükséges, hogy hitet gyakoroljunk Istenben, magunkban és az embertársainkban. Kölcsönösen meg kell becsülnünk egymást, a roma és nem roma embereknek egyaránt„ – hangzott el a kormánybiztos megemlékezésében.

A program keretein belül tudományos előadásokat is hallhattak a témában a résztvevők. A Roma Holokauszt emlékezete Magyarországon címmel dr. Gulyás Klára a Sárospataki Református Teológiai Akadémia főiskolai adjunktusa, Dr. Kotics József a Miskolci Egyetem docense pedig Emlékezés-Identitás-Közösség címmel tartott előadást. A színvonalas zenei programot követően a hagyományokhoz híven a békési világháborús emlékhelynél megtartott koszorúzással és mécsesgyújtással ért véget az emlékezés. A koszorúzás előtt Karácsony Zoltán a Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, valamint Deákné Domonkos Julianna kulturális tanácsnok emlékezett meg az eseményekről. Az emléknap tanulságának kell lennie, hogy komoly felelősséggel tartozunk azért, hogy őrizzük az áldozatok emlékét, ugyanakkor a tragédia arra is ösztönöz minket, hogy az elfogadás és az együttműködés értékei mellett álljunk ki, és aktív részesei legyünk az intolerancia és az előítéletek elleni küzdelemnek.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. február 25.
 • 2024. február 25. 09:00

  Esemény: Istentisztelet Elek

  Helyszín: Elek, 5742 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Pettend

  Helyszín: Pettend, 7980 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszagyenda

  Helyszín: Tiszagyenda, 5233 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Mezőtárkányon

  Helyszín: Mezőtárkány, Művelődési Ház


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírvasvári

  Helyszín: Nyírvasvári, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Buj

  Helyszín: Buj, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Kerecsend

  Helyszín: Kerecsend, 3396 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Paszab

  Helyszín: Paszab, 4475 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Bezerédi u. 1.


   

 • 2024. február 25. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszaburán

  Helyszín: Tiszabura


   

 • 2024. február 25. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírmihálydi

  Helyszín:


   

 • 2024. február 25. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Zákányszéken

  Helyszín: Zákányszék, József Attila u. 36.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Kótaji Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »