remenyhir_romakvilagnapja_2014_10

A Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskola Intézményegységének tanulói és pedagógusai 2014. április 8-án az iskola udvarán egy rövid ünnepséggel emlékeztek meg a Romák Világnapjáról. A megemlékezésen részt vett a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Balog Krisztián is.

Április 8-án országszerte megemlékezést tartottak a Roma Kultúra Világnapja alkalmából.

A békési Reményhír Intézmény megemlékezésén tudhattuk meg, hogy 1971-ben tartották meg a cigányok első világkongresszusát Angliában. Itt Európa, Afrika és Amerika számos országának szervezetei képviseltették magukat, és döntötték el – többek közt – az ott jelenlevő, különböző cigány népcsoportokhoz tartózó küldöttek egyhangúlag, hogy a világ összes cigány népcsoportjának, cigány származású emberének közös hivatalos elnevezése ettől kezdve a rom (ember) többes számú alakja, azaz roma szó lett. Ma már a nemzetiségi önkormányzatok is ezt használják.

1971-es első Roma Világkongresszus fontos mérföldköve lett a határok felett álló közös cigány nemzetek fejlődésének. A kongresszuson zászlót és himnuszt is választottak. Itt ismerték el első ízben a cigány nyelvet. Majd megkezdték az egységes nyelv kialakítását, mely a mai napig is tart, – halhattuk az iskolai rendezvényen Kocsorné Csató Éva népismeret oktatótól. 

Lakatos Gyula

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
ket-het-egy-mese-2021-2-300x225-1
Kitartó olvasók a Reményhírben

A Püski Sándor Könyvtár által meghirdetett Két hét egy mese/novella pályázatba az idén is bekapcsolódtak intézményünk tanulói. A legkitartóbbak kéthetente az összes forduló feladatlapját megoldották.

Elolvasom »
NemethLaszlo-dij-2021-1-borito
Németh László-díj Vári Lászlónak

Vári László, iskolánk nyugalmazott pedagógusa, a pedagógusnap alkalmából Németh László-díj-ban részesült. A kitüntetést az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Dr. Kásler Miklós miniszter adományozta. Az ünnepi átadás 2021. június

Elolvasom »