1. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság:

Természetben nyújtott szociális ellátás, és abban az esetben jár, ha az érintett nem jogosult más jogcímen (pl. foglalkoztatotti jogviszony) az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. A járási hivatal ekkor egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából szociális rászorultságot állapít meg, azaz, ez nem pénzbeli ellátást jelent. Aki szociálisan rászorult, arról a járási hivatal nyilvántartást vezet, és az egészségbiztosítási szerv felé is bejelenti ezt, így az érintett megkaphatja az egészségügyi ellátást anélkül, hogy társadalombiztosítási fizetési kötelezettsége lenne. Akinek ezt megállapítják, a társadalombiztosítás keretében valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, így táppénzt, anyasági ellátást (például csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat) öregségi nyugdíjat kaphat, egészségügyi szolgáltatást (orvosi ellátást) is igénybe vehet.

Hol lehet igényelni?

A kérelmező bejelentett lakóhelye, vagy ha a kérelmező életvitelszerűen a bejelentett tartózkodási helyén lakik, a tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal. (Hajléktalan személyek esetében az a járási hivatal, amelynek illetékességi területét a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában tartózkodási helyként megjelölte.)

A jogosultság feltételei:

 • Családban élő igénylő esetén, amennyiben az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át nem haladja meg (jelenleg 34 200 Ft) és családjának vagyona nincs.
 • Egyedül élő igénylő esetén, amennyiben az igénylő havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg (jelenleg 42 750 Ft) és nem rendelkezik vagyonnal.

Bemutatandó és benyújtandó iratok:

 • a kérelmező személyazonosító igazolványa, lakcímét igazoló hatósági igazolványa és TAJ-kártyája;
 • kérelemnyomtatvány;
 • a kérelmezővel közös háztartásban élő hozzátartozók jövedelméről szóló igazolás.

Ügymenet:

A járási hivatal a kérelem benyújtását követően megvizsgálja a jogosultság feltételeit, ennek során megvizsgálja azt is, hogy a kérelmező az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére más jogcímen valóban nem jogosult. A járási hivatal szociális rászorultság esetén hatósági bizonyítványt állít ki és küld meg a kérelmező részére, amelynek hatályossága egy év. A hatósági bizonyítvány a feltételek fennállása esetén ismételten kiállítható. Amennyiben a szociális rászorultsági feltételeknek a kérelmező nem felel meg, vagy más jogcímen jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, a járási hivatal a kérelmet elutasítja.

2. Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése:

Ha a belföldi magánszemélynek nincs foglalkoztatási jogviszonya, valamint más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, és nem lehet megállapítani a szociális rászorultságot sem, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Hogyan keletkezik a fizetési kötelezettség?

A kötelezettséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) adatszolgáltatása alapján automatikusan előírja az adószámlán, és erről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek a fizetési kötelezettségét főszabály szerint nem kell bejelentenie a NAV-hoz.

Mekkora összeget kell befizetni?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 8000 Ft, azaz nyolcezer forint, a napi összeg 270 Ft, azaz kettőszázhetven forint. Ha a fizetési kötelezettség nem teljes hónapra vonatkozik, akkor a fizetendő összeg a kötelezettség napjainak száma és a 270 Ft szorzata.

Hová és milyen formában kell befizetni?

A fizetési kötelezettség az adóazonosító jel feltüntetésével (Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlaszámra kell befizetni):

 • átutalással;
 • az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER-en) keresztül az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibank felületén átutalással;
 • POS, VPOS fizetéssel;
 • illetve készpénzátutalási megbízással (sárga csekk) is teljesíthető.

Csekk igényelhető:

 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain, személyesen;
 • a NAV Infóvonalán, a 4-es menüpont választásával (belföldről: 1819, külföldről: +36 (1) 250-9500 hívószám);
 • az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben a folyószámla-ügyintézés menüpont választásával (belföldről: +36 (80) 20-21-22, külföldről: +36 (1) 441-9600 hívószám);
 • a NAV honlapján keresztül.

Mikor kell befizetni?

Az érintetteknek minden hónap 12. napjáig kell befizetni a járulékot.

Mi történik, ha nem fizeti be?

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a 2021. július 1-jét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 48 000 Ft-ot, azaz negyvennyolcezer forintot (az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK a társadalombiztosítási azonosító jelet (TAJ-szám) érvényteleníti. Ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes a TAJ-szám.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. június 24.
 • 2024. június 24. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberényen

  Helyszín: Mezőberény, Gárdonyi utca 4.


   

 • 2024. június 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Eger-Felnémet

  Helyszín:


   

 • 2024. június 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Ibrány

  Helyszín: Ibrány, 4484 Magyarország


   

 • 2024. június 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kerecsend

  Helyszín: Kerecsend, 3396 Magyarország


   

 • 2024. június 24. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerszalók (Egerszalók, Kossuth u. 67. Közösségi Ház)

  Helyszín:


   

 • 2024. június 24. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Pétervásárán

  Helyszín: Pétervására, Köztársaság u. 52.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Porcsalmai Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »