Augusztus másodika a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. Ezen a napon a II. Világháborúban elkövetett népirtás roma áldozataira emlékezünk. 1944. augusztus másodikán Auschwitz-Birkenau elkülönített cigány lágerét felszámolták, közel háromezer embert gyilkoltak le egyetlen éjszaka alatt. De az azt megelőző években kivégzett, összegyűjtött, halálba internált cigányok pontos száma még mindig csak hozzávetőleges adat. A tömeggyilkosságok áldozatainak nevei többségében nem ismertek. Cigány családok ezrei élnek azóta is rettegésben.

A pharrajimos cigány kifejezés „elpusztítás” jelentéssel utal a roma holokausztra. Pusztítás – emberi életek, gyerekek, asszonyok, férfiak, idősek és betegek lettek áldozatai a kegyetlen pusztításnak, az etnikai tisztogatásnak.

A cigányok a társadalom perifériáján élve, folyamatosan ki voltak téve az atrocitásoknak, zaklatásoknak. A köztudat idegenkedéssel, előítéletekkel fogadta létüket. A kirekesztő nézetek egyre inkább terjedtek, gyűlöletet és félelmet keltve a romákkal szemben. A fanatizmus tízezrek halálához vezetett.

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió emlékezni hív cigányokat és nem cigányokat, emlékezni az otthonaikban, utcájukban, lágerekben és munkatáborokban kivégzett romákra, akiknek legfőbb bűnük roma származásuk volt.

Az előítéletek, a gyűlöletkeltés ma is jelen vannak körülöttünk. A kollektív bűnözés, bűnösség téves eszméje megmételyezi közösségeinket. Az emberi méltóság megsértése, az erőszak, a pusztítás elfogadhatatlan egy élettel teli társadalomban.

Amit elődeink elmulasztottak a múltban, pótoljuk a jelenben, és tekintsünk hittel a jövő felé. Mert hinnünk kell, hogy társadalmunkban minden ember egyenlő, és képesek vagyunk egymás mellett biztonságban élni életünket. A gyűlölet szítóit pedig baráti kézfogással kérjük egy békés, erős ország közös építésére!

A Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapján, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió arra hívja fel a társadalom minden tagját, fejezze ki együttérzését a cigány nemzet felé! Értsük meg fájdalmukat, halljuk meg segélykiáltásukat!

Emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy soha többé ne szedjen ártatlan, védtelen áldozatot az értelmetlen, elvakult gyűlölet!

Békés, 2016. augusztus 2.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. április 1.
 • 2023. április 1. 09:00

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2023. április 1. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 16:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Debrecen

  Helyszín: Debrecen, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Hevesaranyos

  Helyszín: Hevesaranyos, 3322 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kápolna

  Helyszín: Kápolna, 3355 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Házi csoport Demecser

  Helyszín: Demecser, 4516 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Szajlán

  Helyszín: Szajla, Fenyves u. 17.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Jób története

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »