Kalocsaikonferencia_2021_08

Kalocsán tartott kétnapos konferenciát július 13-14-én közös rendezésben az Egyházi Közművelődési Egyesület és a Magyar Művelődési Intézet Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után címmel. Sok jó előadás hangzott el, de közülük is kiemelkedett két olyan prezentáció, ami számomra igazán építő volt.

Az első előadás, ami igazán megfogott, a Kalocsai Sport Egyesület tevékenységéről, működéséről, megalakulásáról szólt. Az egyesület lelke és motorja – mint egy misszióvezetője – a Budapest Bank kalocsai fiókigazgatója, Hartmann János. Ez a fiatalember nagyon sokoldalú tevékenységgel kibővítette a sportegyesület “szolgálatát” és nem véletlen használom a szolgálat szót. Kiemelten sokszor hangsúlyozta, hogy ehhez a jól működő feladathoz, szolgálathoz, elhívás és hit kell. Tevékenységük a sportra, az utánpótlásnevelésre és a karitatív tevékenységekre terjed ki elsősorban. Munkájuk során iskolákat, óvodákat, öregek otthonát támogatnak, játszóteret, sportpályát, sportcsarnokot építenek, bővítenek, valamint önellátóvá válásukban is segítenek, emellett számos közéleti tevékenységet is folytatnak, amit az előadó elmondott és képekkel együtt bemutatott.

A másik előadás, amely nagyon megragadta figyelmem Értékek és közművelődés Bács-Kiskun megyében címmel Imre Károly, közművelési szakembertől hangzott el, aki arra helyezte beszédében a hangsúlyt, hogy a gyermekek milyen módon ismertethetik meg a lakóhelyük értékeit. Például egy belföldi, vagy akár egy külföldi látogatónak mit tudnának városukról, falujukról elmondani, bemutatni. Mik azok a dolgok, amire büszkék a lakóhelyükkel kapcsolatban. A szakember szerint kis pályázatokkal lehetne ösztönözni őket a családban előforduló különleges tehetségek és kiemelkedő emberek bemutatásával. Valamint a helyi értéktár bemutatásával, megismertethetik a külvilágot, pl. egy cukrászattal, helyi állattartó teleppel, egy húsfeldolgozó üzemmel, egy különleges szakmával, idegen forgalmi nevezetességgel, egy régi szakma gyakorlásával, vagy valamilyen helyi különlegesség bemutatásával. A munkákat pályázati formában kellene az előadó szerint lebonyolítani és a díjakat a bemutatott tevékenységet gyakorlóktól, illetve szponzoroktól lehetne beszerezni.

Az előadások mellett volt bemutató a kalocsai csipkéről, valamint múzeumban is voltunk a kalocsai fazekas manufaktúra bemutató műhelyében. Összességében jól éreztem magam a konferencián és úgy érzem, sok hasznos, új gondolattal gazdagodtam.

Békési Endre

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
szepkoruak
Szépkorúak köszöntése

A Reményhír Intézmény 2.a osztályos tanulói és az Alapfokú Művészeti Iskola gitáros növendékei ünnepi összeállítással kedveskedtek az MPE OCM meghívott vendégeinek. Iskolánk kicsiny,

Elolvasom »
pcsz-kiskunmajsa-20211018_00
Jókor jó helyen

Kiskunhalason egy fiatal házaspár gyermekeit az állam elvette a lakásuk lakhatatlansága miatt. A hírt meghallva azonnal cselekedtünk. A Zákányszéki és Kiskunmajsai SZERETETPONT illetve

Elolvasom »