Kalocsaikonferencia_2021_08

Kalocsán tartott kétnapos konferenciát július 13-14-én közös rendezésben az Egyházi Közművelődési Egyesület és a Magyar Művelődési Intézet Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után címmel. Sok jó előadás hangzott el, de közülük is kiemelkedett két olyan prezentáció, ami számomra igazán építő volt.

Az első előadás, ami igazán megfogott, a Kalocsai Sport Egyesület tevékenységéről, működéséről, megalakulásáról szólt. Az egyesület lelke és motorja – mint egy misszióvezetője – a Budapest Bank kalocsai fiókigazgatója, Hartmann János. Ez a fiatalember nagyon sokoldalú tevékenységgel kibővítette a sportegyesület “szolgálatát” és nem véletlen használom a szolgálat szót. Kiemelten sokszor hangsúlyozta, hogy ehhez a jól működő feladathoz, szolgálathoz, elhívás és hit kell. Tevékenységük a sportra, az utánpótlásnevelésre és a karitatív tevékenységekre terjed ki elsősorban. Munkájuk során iskolákat, óvodákat, öregek otthonát támogatnak, játszóteret, sportpályát, sportcsarnokot építenek, bővítenek, valamint önellátóvá válásukban is segítenek, emellett számos közéleti tevékenységet is folytatnak, amit az előadó elmondott és képekkel együtt bemutatott.

A másik előadás, amely nagyon megragadta figyelmem Értékek és közművelődés Bács-Kiskun megyében címmel Imre Károly, közművelési szakembertől hangzott el, aki arra helyezte beszédében a hangsúlyt, hogy a gyermekek milyen módon ismertethetik meg a lakóhelyük értékeit. Például egy belföldi, vagy akár egy külföldi látogatónak mit tudnának városukról, falujukról elmondani, bemutatni. Mik azok a dolgok, amire büszkék a lakóhelyükkel kapcsolatban. A szakember szerint kis pályázatokkal lehetne ösztönözni őket a családban előforduló különleges tehetségek és kiemelkedő emberek bemutatásával. Valamint a helyi értéktár bemutatásával, megismertethetik a külvilágot, pl. egy cukrászattal, helyi állattartó teleppel, egy húsfeldolgozó üzemmel, egy különleges szakmával, idegen forgalmi nevezetességgel, egy régi szakma gyakorlásával, vagy valamilyen helyi különlegesség bemutatásával. A munkákat pályázati formában kellene az előadó szerint lebonyolítani és a díjakat a bemutatott tevékenységet gyakorlóktól, illetve szponzoroktól lehetne beszerezni.

Az előadások mellett volt bemutató a kalocsai csipkéről, valamint múzeumban is voltunk a kalocsai fazekas manufaktúra bemutató műhelyében. Összességében jól éreztem magam a konferencián és úgy érzem, sok hasznos, új gondolattal gazdagodtam.

Békési Endre

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. április 1.
 • 2023. április 1. 09:00

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2023. április 1. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 16:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Debrecen

  Helyszín: Debrecen, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Hevesaranyos

  Helyszín: Hevesaranyos, 3322 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kápolna

  Helyszín: Kápolna, 3355 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Házi csoport Demecser

  Helyszín: Demecser, 4516 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Szajlán

  Helyszín: Szajla, Fenyves u. 17.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Jób története

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »