DSC_7641

A háború elől hazánkba menekült ukrán családok megsegítését tűzte ki a célul az a projekt, amit három hónappal ezelőtt indított útjára a Samaritan’s Purse Canada nevű nemzetközi keresztény szervezet támogatásával a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió. Az eddigi tapasztalatokat szakmai megbeszélés keretében vitatták meg a szolgálatban résztvevő munkatársak.

A megbeszélés elején Surman László, missziós igazgató adott tájékoztatást a jelenlévőknek, aki elmondta, hogy jelen pillanatban 137 gyülekezet és házi csoport működik a békési központú szervezet irányítása alatt, ami összességében látogatókkal, pártolókkal együtt mintegy kilencezer embert jelent, de a tervek szerint a jövőben ez a szám a háromszorosára is növekedhet. A misszió a háború kitörése után azonnal aktívan részt vett a hazánkba érkező menekültek ellátásában, gyülekezeti házakat alakítottak át szálláshellyé, étellel, ruházattal, az orvosi ellátás megszervezésével fogadták az ideérkezőket. „Összességében több, mint hétszáz menekültet láttunk el az elmúlt hónapok során. A cigány gyülekezetek tagjai, akik sokszor maguk is nehéz anyagi helyzetben vannak, az első időszakban minden terhet vállalva, munkát, anyagi áldozatokat nem sajnálva segítették a rászorulókat. Fantasztikus összefogás volt az országban, majd idővel elindult egy folyamat, amikor a menekültek egy része vagy külföldre távozott, vagy hazament, de jelenleg is számos családról gondoskodunk” – fogalmazott Surman László.

A Samaritan’s Purse Canada nevű szervezet által támogatott projekt három hónappal ezelőtt indult útjára, amelynek során szakemberek foglalkoznak a családok tagjaival, oktatási, lelkigondozói feladatokat ellátva, ugyanakkor kiemelt szerepet szánnak az evangélium átadásának is. Az eddigi visszajelzések alapján az alapítvány elégedett a magyarországi szolgálat munkájával, ezért elképzelhető, hogy a jövőben tovább folytatódik az együttműködés. A megbeszélésen a projektben résztvevő munkatársak is megosztották tapasztalataikat a jelenlévőkkel, amelyek között számos különleges történetet lehetett hallani, a foglalkozások során ugyanis sikerült valóban közel kerülni a felnőttek és a gyermekek szívéhez, nagyon sok traumafeldolgozáson vannak túl a menekültek. A misszió munkatársai a mindennapi hivatali ügyek intézésében is segítséget nyújtanak a befogadott családoknak, a következő hetek feladatai közé tartozik az gyermekek oktatási intézményekbe történő elhelyezése. 

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
1520468-Medium
Cigányságért-díj átadó

Ünnepélyes keretek között vehette át Kovács Gusztáv, elnöktől a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat legrangosabb elismerését Surman László. A Cigányságért-díjat a nemzetiségi önkormányzat tagjai

Elolvasom »